FORÅR

 

Frisk påskesalat

Med appelsin, gulerod, rødløg og hvidkål

Marinaden er: ½ estragoneddike og ½ æblesirup med allehånde

Snit hvidkål, gulerødder og appelsin i passende stykker. Rødløgene snittes og marinaden blades og hældes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække et døgn inden den blandes med de snittede grøntsager

 

Forårssalat med grønne Samsø Asparges

Med asparges, rabarber og rødløg

Marinaden er: mælkebøttesirup eller brændenælde eddike

Snit alle ingredienser i passende stykker

Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden resten blandes i

              

Forårssalat med appelsin

Med melon, rødløg og bredbladet persille

Marinaden er: mælkebøttesirup, hyben-eddike eller brændenælde eddike

Snit alle ingredienser i passende stykker

Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden resten blandes i

 

Rabarbersalat

Med rabarber, asparges og rødløg

Marinaden er: ½ Solbær Coulis m/estragon og ½ jordbæreddike m/chili

Snit de friske (ikke kogte) asparges og rabarber i passende stykker

Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene

Lad gerne løgblandingen trække i et døgn

Til sidst blandes asparges, rabarber og løgblandingen

Solbærcoulis m/estragon kan også anbefales til rodfrugter i ovnen

 

Samsø pesto-kartoffelsalat

Prøv at lave denne lækre kartoffelsalat med nye kogte Samsø kartofler og rødløg

Kog kartoflerne og skær dem i tern

Marinaden er: Løvstikke pesto som blandes i de kolde kartofler og snittede rødløg

Andre pestoer kan også anvendes, f.eks. aspargespesto, ramsløgspesto eller brændenældepesto

                          

Nem kartoffelsalat

Med nye Samsø kartofler og rødløg

Marinade af enten 1/2 raps olie med chili og 1/2 hindbæreddike

Snit den mængde rødløg der skal bruges til kartoffel salaten i en skål, og bland marinaden 1/2 af hver over løgene

 

Prøv at lave en marinade med ½ estragon eddike og ½ olivenolie m/citron, med 1/2 rapsolie m/chili og 1/2 ramsløgseddike eller hyldeblomst gastrik

 

(Løgblandingen er også rigtigt god over en tomatsalat)

 

 

 

 

SOMMER

 

Jordbær- /spinatsalat

Babyspinat og/eller rucolasalat, halverede jordbær og ristede pinjekerner

Marinaden er: hindbæreddike

Fordel den skyllede og rensede salat på et fad, fordel de halverede jordbær over

Hæld hindbæreddiken over og drys med salt & peber

Lige inden servering pyntes salaten med de ristede pinjekerner

 

Bønnesalat

Bønner med jordbær og rødløg

Marinaden er: ½ lakridssirup og ½ hybeneddike

Blancher bønnerne og snit dem og jordbær i passende stykker, rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene

Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden bønner og jordbær blandes i

Prøv at udskifte jordbær med ribs, det giver en lidt mere syrlig smag

Jordbærsalat

Friske salatblade med jordbær og rødløg

Marinaden er: jordbærsirup med peber

Snit salatblade og jordbær i passende stykker. Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inde salatblade og jordbær blandes i

Prøv at drysse lidt lakridspulver over

 

Aspargessalat

Asparges med jordbær og rødløg

Marinade er: Mælkebøttesirup eller jordbærsirup

Snit ingredienserne i passende stykker og bland sammen med marinaden

Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene

Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden asparges og jordbær blandes i

 

Alle mulige sirupper kan anvendes og jordbærerne kan også erstattes af rabarber

 

Sommersalat

Jordbær, rabarber og rødløg

Marinade er: æble/orange sirup og jordbær eddike med chili

Snit den mængde rødløg der ønskes til salaten i en skål, og bland marinade ½ af hver over løgene. Lad gerne løgblandingen stå og trække i nogen timer

I stedet for æbler/orangesirup kan også benyttes ripssirup eller med hindbæreddike og lakridssirup i samme blandingsforhold ½ af hver over løgene

Normalt er sirupper til desserter, men det giver en spændende smag, når man blander det sure/søde i sirup og eddike

 

August salat

Let kogte bønne, fennikel og rødløg

Marinaden er: ½ citronsirup og ½ hybenrose eddike

Kog bønnerne i ca. 2 min. og snit fenniklen. Bland marinaden også over løgene – ½ citron sirup og ½ hybenrose eddike. Må gerne stå og trække nogen timer

 

Sensommer salat

Gulerødder, æbler, rødløg og bredbladet persille

Marinaden er: paradisæble sirup

Snit gulerødder, løg og æbler i passende størrelse, bland det godt med paradisæble siruppen, pynt til sidst med bredbladet persille

     EFTERÅR

 

Æblesalat

Friske æbler skåret i tynde både og strimlet salat efter eget valg

Marinaden er: ½ Hindbær eller ½ solbæreddike m/lime  

Hakkede hasselnødder, valnødder eller pinjekerner.

Fordel den strimlede salat i et fad med æblerne ovenpå

Kom marinaden over og drys med de hakkede nødder

 

Nem blommesalat

Blå blommer og rødløg

Marinaden er: Rapsolie med appelsin og lime

Skær blommerne i både og kom dem i en salatskål

Hak løgene fint og hæld dem ovenpå

Hæld olie over efter smag og behag

Bland ingredienserne og krydr efter med salt og peber

Agurkesalat med frisk koriander

1 – 2 agurker, friske korianderblade og limefrugt

Marinaden er: citronmelisseeddike

Skær agurkerne i skrå skiver og læg dem lagvis, let saltede, i et dørslag til afdrypning 1/2 – 1time

Læg derefter et lag agurkeskiver på et fad, fordel lidt citronmelisseeddike over og spred også lidt koriander blade over

Læg endnu et lag agurkeskiver osv. og lad den endelige salat trække min. 1 time før servering

 

Lige inden servering pyntes salaten med skivet limefrugt hvorpå der er dekoreret med skefulde flødeost, smag til med salt

Nem Tomatsuppe

Til 4 personer skal bruges:

2 dåser hakkede tomater, 1 grønsagsbouillonterning af 1 liter vand

1 presset fed hvidløg og 1/4 liter Cremefine til madlavning eller piskefløde

Urtesalt og parmesanost

 

Svits hvidløget klart i lidt olie i en gryde. Tilsæt de 2 dåser hakkede tomater, bouillonterning og vand. Lad det småkoge i ca. 20 minutter, Tag gryde af kog og blend med stavblender. Tilsæt Cremefinen/fløden og varm langsomt op til kogepunktet

Smag til med urtesalt. Serveres med parmesanost og brød

 

Vindrue salsa

500 g stenfri vindruer, 3 spsk. hakket persille, 4 spsk. hakket rødløg eller forårsløg

12 tsk. Rapsolie m/citron

Halver druerne og kom dem i en skål, tilsæt den hakkede persille og løg, hæld sesamolien i og bland salsaen

Smag til med salt og peber. Lad salsaen trække minimum en time

 

 

 

VINTER

 

Smagen af øens vintersalat

Til 4 personer skal bruges:

Ca. 8 store gulerødder

5 – 10 rosenkål, alt efter smag og behag

12- 15 tørrede abrikoser

Rapsolie med appelsin og lime

Riv gulerødderne groft og snit rosenkålen fint

Skær de tørrede abrikoser i strimler

Bland alle ingredienser og hæld tidselolien over

Smag til med salt og peber

 

 

 

Rødkålssalat med appelsin og tørrede figner

Rødkål, appelsiner, tørrede figner

Marinaden er: Solbæreddike m/lime

Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern

Skær appelsinerne i fileter eller små stykker

Skær fignerne i små stykker og vend det hele sammen med eddiken

Smag til med salt og peber

Daddelsalat

2 – 3 store håndfulde rucola salat og/eller babyspinat

1 – 2 dl. groft hakkede dadler og 1 dl. mandelflager

Marinaden er: 2 – 3 spsk. raspolie med appelsin og lime /eller rapsolie m/citron

Pynt: Tynde skiver parmesanost

Fordel salaterne på et fladt fad med de hakkede dadler

Ryst marinaden sammen og smag den til med salt og peber og hæld den over

Drys mandelflagerne på og pynt med parmesanost

Salat af Rødkål og æbler

1/2 rødkål og 3-4 æbler

Marinaden er: 1 spsk. Sennep med citron og timian og 1½ dl. Rapsolie m/citron 

Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern

Skær æblerne i tern (fjern kernehus)

Pisk marinaden sammen i en stor skål og smag til med salt og peber

Vend salat og æbler i dressingen og lad det trække i mindst 3 timer – gerne til næste dag – et køligt sted

 

Rødbedesennepsdressing

Ca. 2 teske rødbedesennep i en 9 % creme fraiche

lidt friskpresset hvidløg efter behag

Prøv også rødbedesennep til kryddersild, biksemad, æggekage, eller på leverpostejmadden