Påskesalat

Frisk påskesalat

Med appelsin, gulerod, rødløg og hvidkål
Marinaden er: ½ estragoneddike og ½ æblesirup med allehånde

Snit hvidkål, gulerødder og appelsin i passende stykker. Rødløgene snittes og marinaden blades og hældes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække et døgn inden den blandes med de snittede grøntsager

Forårssalat med grønne Samsø Asparges

Asparges, rabarber og rødløg

Marinaden er: mælkebøttesirup eller brændenælde eddike
Snit alle ingredienser i passende stykker
Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen tække i et døgn inden resten blandes i

Forårssalat med appelsin

Melon, rødløg og bredbladet persille

Marinaden er: mælkebøttesirup, hyben-eddike eller brændenælde eddike. Snit alle ingredienser i passende stykker Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden resten blandes i

Ristet Tang

Blancheres (hæld kogende vand over et par minutter)

Ristes i olie på en pande. Prøv gerne ramsløgsolie, eller korianderolien.
Drysses med lidt ekstra salt.
Dejlig over salater, fiskeretter, i sandwich o.l.

Rabarbersalat med rabarber, asparges og rødløg

Rabarbersalat med rabarber, asparges og rødløg

Marinaden er: ½ Solbær Coulis m/estragon og ½ jordbæreddike m/chili
Snit de friske (ikke kogte) asparges og rabarber i passende stykker
Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene
Lad gerne løgblandingen trække i et døgn
Til sidst blandes asparges, rabarber og løgblandingen
Solbærcoulis m/estragon kan også anbefales til rodfrugter i ovnen

Samsø pesto-kartoffelsalat

Prøv at lave denne lækre kartoffelsalat med nye kogte Samsø kartofler og rødløg
Kog kartoflerne og skær dem i tern

Marinaden er: Løvstikke pesto som blandes i de kolde kartofler og snittede rødløg
Andre pestoer kan også anvendes, f.eks. aspargespesto, ramsløgspesto eller brændenældepesto

Nem Kartoffelsalat

Med nye Samsø kartofler og rødløg

Marinade af enten Ramsløgsolie eller Brændenældeolie
Snit den mængde rødløg der skal bruges til kartoffel salaten i en skål, og hæld marinaden over løgene
Prøv også kartoffelsalaten med 1/2 hindbæreddike og 1/2 rapsolie med chili.
(Løgblandingen er også rigtigt god over en tomatsalat)

Sommersalat

Tomater, fennikel, porrer, rødløg og jordbærsirup m.rosapeber
Skær grøntsagerne i passende stykker, og hæld siruppen over
Og drys evt. med salt

Jordbær- /spinatsalat

Babyspinat og/eller rucolasalat, halverede jordbær og ristede pinjekerner
Marinaden er: hindbæreddike
Fordel den skyllede og rensede salat på et fad, fordel de halverede jordbær over
Hæld hindbæreddiken over og drys med salt & peber
Lige inden servering pyntes salaten med de ristede pinjekerner

Bønnesalat

Bønner med jordbær og rødøg

Marinaden er: ½ lakridssirup og ½ hybeneddike
Blancher bønnerne og snit dem og jordbær i passende stykker, rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene
Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden bønner og jordbær blandes i Prøv at udskifte jordbær med ribs, det giver en lidt mere syrlig smag

Jordbærsalat

Friske salatblade med jordbær og rødløg

Marinaden er: jordbærsirup med peber
Snit salatblade og jordbær i passende stykker
Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene.

Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inde salatblade og
jordbær blandes i
Prøv at drysse lidt lakridspulver over

Aspargessalat

Asparges med jordbær og rødløg

Marinade er: Mælkebøttesirup eller jordbærsirup
Snit ingredienserne i passende stykker og bland sammen med marinaden. Rødløgene snittes i en skål og marinaden blandes over løgene. Lad gerne løgblandingen trække i et døgn inden asparges og jordbær blandes i.
Alle mulige sirupper kan anvendes og jordbærerne kan også erstattes af rabarber

Sommersalat

Jordbær, rabarber og rødløg

Marinade er: æble/orange sirup og jordbær eddike med chili
Snit den mængde rødløg der ønskes til salaten i en skål, og bland marinade ½ af hver over løgene.
Lad gerne løgblandingen stå og trække i nogen timer.
I stedet for æbler/orangesirup kan også benyttes ripssirup eller med
hindbæreddike og lakridssirup i samme blandindsforhold ½ af hver over løgene.
Normalt er sirupper til desserter, men det giver en spændende smag, når man blander det sure/søde i sirup og eddike.

August salat

Let kogte bønne, fennikel og rødløg
Marinaden er: ½ citronsirup og ½ hybenrose eddike
Kog bønnerne i ca. 2 min. og snit fenniklen. Bland marinaden også
over løgene - ½ citronsirup og ½ hybenrose eddike.
Må gerne stå og trække nogen timer.

Sensommer salat

Gulerødder, æbler, rødløg og bredbladet persille
Marinaden er: paradisæble sirup
Snit gulerødder, løg og æbler i passende størrelse, bland det
godt med paradisæble siruppen, pynt til sidst med bredbladet persille

Æblesalat

Friske æbler skåret i tynde både og strimlet salat efter eget valg

Marinaden er: ½ Hindbær eller ½ solbæreddike m/lime
Hakkede hasselnødder, valnødder eller pinjekerner.
Fordel den strimlede salat i et fad med æblerne ovenpå
Kom marinaden over og drys med de hakkede nødder

Nem blommesalat

Blå blommer og rødløg

Marinaden er: Rapsolie med appelsin og lime
Skær blommerne i både og kom dem i en salatskål
Hak løgene fint og hæld dem ovenpå
Hæld olie over efter smag og behag
Bland ingredienserne og krydr efter med salt og peber

Agurkesalat med frisk koriander

1 - 2 agurker,
friske korianderblade og limefrugt

Marinaden er: citronmelisseeddike
Skær agurkerne i skrå skiver og læg dem lagvis, let saltede, i et dørslag til afdrypning 1/2 - 1time
Læg derefter et lag agurkeskiver på et fad, fordel lidt citronmelisseeddike over og spred også lidt koriander blade over
Læg endnu et lag agurkeskiver osv. og lad den endelige salat trække min.
1 time før servering
Lige inden servering pyntes salaten med skivet limefrugt hvorpå der er dekoreret med skefulde flødeost, smag til med salt

Nem Tomatsuppe

Til 4 personer skal bruges:
2 dåser hakkede tomater, 1 grønsagsbouillonterning af 1 liter vand
1 presset fed hvidløg og 1/4 liter Cremefine til madlavning eller piskefløde
Urtesalt og parmesanost
Svits hvidløget klart i lidt olie i en gryde. Tilsæt de 2 dåser hakkede tomater, bouillonterning og vand. Lad det småkoge i ca. 20 minutter, Tag gryde0 af kog og blend 0med stavblender.
Tilsæt Cremefinen/fløden og varm langsomt op til kogepunktet
Smag til med urtesalt.
Serveres med parmesanost og brød

Vindrue salsa

500 g stenfri vindruer, 3 spsk. hakket persille, 4 spsk. hakket rødløg eller forårsløg 12 tsk. Rapsolie m/citron
Halver druerne og kom dem i en skål, tilsæt den hakkede persille og løg, hæld sesamolien i og bland salsaen
Smag til med salt og peber. Lad salsaen trække minimum en time

Vildtdeller

Bland en pakke hakket vildtkød med finthakkede rødløg og evt. tangkrydderi med salt.
Lad gerne blandingen trække lidt.
Dellerne formes med en spiseske, hvis de ønskes mindre kan en teske bruges.
Steges på panden i en god olie

Smagen af øens vintersalat

Til 4 personer skal bruges:
Ca. 8 store gulerødder
5 - 10 rosenkål, alt efter smag og behag
12 - 15 tørrede abrikoser
Rapsolie med appelsin og lime
Riv gulerødderne groft og snit rosenkålen fint
Skær de tørrede abrikoser i strimler
Bland alle ingredienser og hæld tidselolien over
Smag til med salt og peber

Rødkålssalat med appelsin og tørrede figner

Rødkål, appelsiner, tørrede figner

Marinaden er: Solbæreddike m/lime
Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern. Skær appelsinerne i fileter eller små stykker
Skær fignerne i små stykker og vend det hele sammen med eddiken. Smag til med salt og peber

Daddelsalat

2 - 3 store håndfulde rucola salat og/eller babyspinat
1 - 2 dl. groft hakkede dadler
og 1 dl. mandelflager
Marinaden er: 2 - 3 spsk. raspolie med appelsin og lime /eller rapsolie m/citron
Pynt: Tynde skiver parmesanost
Fordel salaterne på et fladt fad med de hakkede dadler
Ryst marinaden sammen og smag den til med salt og peber og hæld den over.
Drys mandelflagerne på og pynt med parmesanost

Salat af Rødkål og æbler

1/2 rødkål og 3-4 æbler
Marinaden er: 1 spsk. Sennep med citron og timian og 1½ dl. Rapsolie m/citron.
Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern. Skær æblerne i tern (fjern kernehus)
Pisk marinaden sammen i en stor skål og smag til med salt og peber. Vend salat og æbler i dressingen og lad det trække i mindst 3 timer - gerne til næste dag - et køligt sted

Rødbedesennepsdressing

Ca. 2 teske rødbedesennep i en 9 % creme fraiche
lidt friskpresset hvidløg efter behag
Prøv også rødbedesennep til kryddersild, biksemad, æggekage, eller på leverpostejmadden